TRUFFELS VAN KAAS EN ROGGEBROOD
Lekker ite mei ReitseLekker ite mei Reitse

Een van de bekendste broden van Fryslân is toch wel het roggebrood. Met een zoute haring of met een goed stuk kaas.
Die laatste combinatie bracht mij ertoe om een soort truffel te maken van kaas met roggebroodkruimels. Maar dan wel roggebrood van de echte bakker, da’s logisch! En kaas van de kaasboerderij natuurlijk! Het ziet er uit als een chocolade- truffel, maar het is kaas. Ook leuk om te presenteren aan vrienden en familie die op bezoek komen. Succes verzekerd!

INGREDIËNTEN
Genoeg voor 25 truffels:
- 400 gram fijn geraspte Tynjethaler
- 500 gram zachte boerenboter
- Peper en zout uit de molen
- Worcestersaus
- 1 pakje roggebrood
- ½ bosje gehakte peterselie

MATERIAAL
Plastic folie

WERKWIJZE
Zet de oven aan op 50°C. Doe de zachte boter in een beslagkom. Sla de boter met een mixer helemaal wit, ongeveer tien minuten. Voeg daarna de geraspte Thynjethaler kaas er aan toe. Roer de kaas goed door de boter en breng de massa op smaak met peper en zout. Neem een grote platte schaal, bijvoorbeeld een dienblad, bedek dat met plasticfolie. Doe de crème in een spuitzak en spuit doppen kaas op de schaal met plasticfolie. Net wat groter dan een knikker, maar niet zo groot als een kaatsbal! Op laten stijven in de koelkast, ongeveer 2 uurtjes.

Verkruimel het roggebrood, leg het mengsel op een bakplaat met bakpapier. Schuif de plaat in de oven en laat de kruimels ongeveer 3 uur drogen. Heb je nog een oud stukje roggebrood over en het is verdroogd, dan kun je dat ook prima gebruiken voor dit gerecht! Het roggebrood laten afkoelen, met een mes fijnhakken en de peterselie er aan toevoegen. Pak dan de koude kaasbolletjes uit de koelkast. Met de hand (net als bij een gehaktbal) de kruimels roggebrood om de bolletjes kaascrème draaien. Het ziet eruit als een truffel. Leuk voor visite, of als Fryske tapas.